the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Τι είναι τελικά το Shogaze

Το shogaze είναι ο ρυθμικός-μελωδικός ήχος μιας τρύπιας εξάτμισης από ένα επικαθήμενο τριαξονικό που τρέχει σε ένα αυτοκινητόδρομο χωρίς κανένα φορτίο με 120 χλμ την ώρα δείχνοντας την ιπποδύναμη και τον χαρακτήρα ενός βαρέως τύπου οχήματος, που όμως δεν τολμάει να κοιτάξει στα μάτια μια Ferrari, αλλά κάνει τόσο θόρυβο όσο κι αυτή. Ο "γενναίος" αυτός κινητήρας σε σχηματισμό V12 κυλίνδρων diesel καύσης προσιδιάζει ένα μουσικό ρεύμα του rock h roll κι αυτό είναι το Shoegaze, ένας συγγενικός ήχος κάθε "βρόμικου" ήχου της σύγχρονης μεγαλούπολης όπως τον Αμερικανό πρώτο ξάδελφο του, το Grunge στη Βρετανία.
Το Shogaze είναι ο μελωδικός ήχος της μεγαλούπολης πολλά μέτρα κάτω και πάνω απ΄τη γη. Είναι ο ήχος των συρμών του μετρό που δεν τα σταματάει τίποτα, παρά μόνο τα ίδια του τα φρένα, είναι το πήγαινε, έλα από το σπίτι στη δουλειά και τούμπαλιν με το εν λόγω μέσο και με τις ταχύτητες που αυτό μπορεί να αναπτύξει.
Είναι οι κλεφτές ερωτικές ματιές εντός του βαγονιού και τα τραγούδια των μουσικών του δρόμου στις στάσεις του, είναι η ταχύτητα που το διαπερνά η ταχύτητα των επιβατών του, όπου με το που σταματήσουν οι συρμοί στον τερματικό σταθμό, τρέχουν και διασκορπίζονται παντού και χάνονται, είναι η μουσική που σε συνεπαίρνει από τα πρώτα δευτερόλεπτα για λόγους που μόνο τα κύτταρα μας γνωρίζουν, είναι η μουσική του διαστήματος στη γη και η γήινη τρέλα της καθημερινής επιβίωσης!!!
Είναι σαν να βρίσκεται ένας απελπισμένος απ΄την ερωτική απογοήτευση στη μέση μιας γκρίζας πλατείας και γύρω του απλώνονται ουρανοξύστες κι αυτός να τραγουδά μέσα από μια ντουντούκα ακούγοντας τις αντανακλάσεις της φωνής του πάνω στα κτήρια, ενώ το θρόισμα των ελαστικών των αυτοκινήτων, γίνεται το soundtrack αυτής της διάθεσης.
Είναι όλα τα παραπάνω λίγο πριν ανεβούν στα social media χρωματισμένα με το φίλτρο που τονίζει ακόμα πιο βαθιά το χρώμα μιας πληγής που αρνείται να κλείσει γιατί αναζητά περισσότερο οξυγόνο.
Το shogaze είναι η σπουδαιότερη εκδοχή του μελωδικού θορύβου της βρετανικής μητρόπολης που κατοικοεδρεύει στο City, αν και δεν αποτελείται μόνο από σχήματα ούτε του Λονδίνου, ούτε απαραίτητα της Μεγ. Βρετανίας.
Ο όρος αυτού του είδους επινοήθηκε από το NME και προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις shoe (παπούτσι) και gaze (βλέμμα) κάνοντας σαφή διάκριση και αναφορά στην τάση που έχουν οι κιθαρίστες των συγκροτημάτων να κοιτάζουν χαμηλά παίζοντας μουσική με όρους Fuzz, Delay και Reverb στα πετάλια της κάθε κιθάρας αλλά και στα βαθιά υπομελωδικά φωνητικά.
Στην πορεία εντάχθηκε το Shoegazer & Big Muff, που μαζί με τα παραπάνω και τα Equalizer 1, 2 &3 έδιναν πολύ δυνατή ηχώ. Το Shogazer το οποίο εντάχθηκε πολύ αργότερα, ως πολυδύναμο πετάλι εμπεριείχε τα εξής τέσσερα δυναμικά πετάλια Fuzz, Overdrive, Power & Texture και φυσικά έδενε με όλη την παραπάνω συνδεσμολογία και φαντάζεστε με διπλά Fuzz τι παραμόρφωση μπορείς να βγάλεις προς τα έξω!!!
Στην πραγματικότητα το Shoegaze είναι ένα μείγμα postPunk, GarageRock, New PsycedelicRock, Chillwave, DreamPop και φυσικά κάθε είδους "βρωμιάς", που ενίοτε είναι πιο καθαρή από την όποια απολύμανση!!!
Το κυριότερο τεχνικό χαρακτηριστικό στο παίξιμο των εγχόρδων και κυρίως της ηλεκτρικής κιθάρας, σε αυτό το είδος του altRock είναι το λεγόμενο "Glide guitar" που εφηύρε και έφερε στη δημοσιότητα της μουσικής βιομηχανίας, ως πρωτοπορία ο Kevin Shields των My Bloody Valentine.
   Η εν λόγω τεχνική πραγματοποιούνταν από δυνατά χτυπήματα πάνω στις χορδές της κιθάρας, την ώρα που τις έκανε μπαρέ συγχορδία στο μπράτσο της όχι πάνω στην ίδια την νότα(τόνος), αλλά ακριβώς δίπλα στο μεταλλικό διάστημα, με αποτέλεσμα αυτή να ακούγεται σαν μια οχλοβοή από χιλιόμετρα μακρυά, όπου και με τη βοήθεια των παραμορφωτικών πεταλιών αυτή πολλαπλασιάζονταν.
Φυσικά αυτή η τεχνική είχε χρησιμοποιηθεί και σε άλλες προγενέστερες παραλλαγές και από άλλα σχήματα της ίδιας εποχής των My Bloody Valentine, όμως αυτοί χαρακτηρίστηκαν ως το πρώτο σχήμα αυτού του είδους. Αυτούς αξιολόγησαν οι μουσικοκριτικοί του NME, αυτοί που δηλαδή βάφτισαν πολύ καθυστερημένα το 1988. Άλλα σχήματα που θεωρητικά είναι στην ίδια εποχή με τους My Bloody Valentine, είναι οι Loop, Jesus and the Mary Chain, οι Spacemen 3, Cocteau Twins, Slowdive και οι The Telescopes, όλα επηρεασμένα βαθιά από μπάντες όπως οι παππούδες Velvet Underground και οι βραχύβια προγενέστεροι Sonic Youth, Hüsker Dü απ' την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

istoschSHOP

istoschSHOP
R-HORSE Gaming Mouse FC-5215

12 χρόνια istosch data &web center...Και το ταξίδι συνεχίζεται....


https://mikisradio.blogspot.gr/

the blog powerd by istosch-data &web center