the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Η εκδήλωση του ΚΚΕ για Ξαρχάκο στο Σ.Ε.Φ

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη συναυλία - αφιέρωμα για τον Σταύρο Ξαρχάκο
Θα μιλήσουμε ως μουσικοί, γιατί έχουμε κι αυτήν την ιδιότητα πολλά χρόνια τώρα, η ανάλυση που κάνει ο κ. Κουτσούμπας για το έργο του μεγάλου κ. Σταύρου Ξαρχάκου, πέραν του ότι είναι μια βαθύτατη υπόκλιση στο έργο ενός εκ των μεγάλων μουσικοσυνθετών της χώρας, είναι η τεκμηριωμένη βαθύτατη γνώση του για το έργο του, που ξετυλίχθηκε αριστοτεχνικά μόνο μέσα σε λίγο πάνω από μισή ώρα, αλλά το σημαντικότερο, η ακόμα πιο βαθιά ανάλυση του, ως ένας ακαδημαϊκός μουσικολόγος με τρομερή γνώση πάνω στη μελωδία, την αρμονία, το ρυθμό πάνω στο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου.
Δεν μιλάμε για την εκφορά του πολιτικού λόγου του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά για την απίστευτη ανάλυση του έργου του Σ. Ξαρχάκου με όρους μουσικοκριτικής, μουσικολογίας και ανθρωπιστικών κοινωνικών επιστημών, βάζοντας το στα πλαίσια που ιστορικά, έτσι ακριβώς εκπορεύτηκε ως μέρος του υλικού μας πολιτισμού, όπου και ανήκει νομοτελειακά. Από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που όπως ήταν φυσικό άλλωστε, καταλήγοντας σε ένα κρεσέντο πολύπλευρης ανάλυσης - ανάδειξης της συνάρτησης ολόκληρου του ιστού του έργου και της έμπνευσης του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, που για να επιτευχθεί θέλει πολύπλευρη γνώση, τόσο μουσική, όσο και και κοινωνική, η πρώτη όμως είναι αυτή που απαιτεί πολλές γνώσεις, που αποζητούν ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση και προσήλωση, γιατί η μουσική είναι κατά πολύ ανώτερη από τα μαθηματικά ανεξάρτητα αν βασίζεται σε αυτά..
Η Γνώσεις του αξιοσέβαστου ΓΓ, της ΚΕ, είναι σε επίπεδο επαγγελματία αναλυτή της μουσικής και κινηματογραφικής τέχνης και πραγματικότητας (και το απέδειξε με το λόγο του, αφήνοντας μας στήλη άλατος με τις πολυεπίπεδες γνώσεις του), σε επίπεδο επαγγελματία καλλιτέχνη, παραγωγού, ενορχηστρωτή, αλλά και συνθέτη, που έχει μελετήσει εδώ και χρόνια το έργο του δημιουργού στον οποίο με μεγάλο σεβασμό τοποθετήθηκε και έπεσε μέσα μέχρι κεραίας.
Ο κ. Κουτσούμπας μπήκε με χαρακτηριστική άνεση, σε ακόμα πιο βαθιά νερά της ανάλυσης, όλου του φάσματος και των παραμέτρων, των αιτιών που επενέργησαν, πάνω στο έργο του αξιοσέβαστου και μέγιστου Σταύρου Ξαρχάκου, ως βιογράφος μέσα σε περίπου 33 λεπτά, τα οποία ακούμε και ξανακούμε ως μελωδία στα αυτιά μας και στο ΚΝΣ.
Ανέδειξε τις μουσικές και κοινωνικές επιδράσεις και επιρροές που αντανακλούν πάνω στο έργο του με σεβασμό, λεπτότητα, λεπτομέρεια και έπεσε παντού μέσα, και αυτό όχι μόνο μας χαροποιεί, αλλά μας συγκινεί κι όλας, γιατί για μια φορά ακόμα, στο πιο σημαντικό πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας μαζί με την ανθρωπιστική πολυμέρεια της επιστήμης και ως κλάδος  της φιλοσοφίας, την αισθητική δηλαδή, που μέρος της είναι και η μουσική τέχνη, ο ΓΓ του ΚΚΕ αποδείχνεται όχι μόνο εξαιρετικός γνώστης, αλλά και σπουδαίος αναλυτής της.
Σε μια εποχή ευτέλειας, σε μια εποχή που δεν υπάρχει δημιουργία κι αν υπάρχει τσαλαβουτά στα πεδία του αναχαράζουμε ομαδικώς την ανοησία που πλασάρει και λανσάρει η παραπαίουσα μουσική και καλλιτεχνική βιομηχανία, η οποία έχει μετατραπεί σε τόπο βοσκής του ελεύθερου χρόνου, δηλαδή μετατρέπεται σε βιομηχανία του, τέτοιες προσπάθειες, μπορεί να θυμίζουν προηγούμενες δεκαετίες, αλλά από εκεί θα αντλήσει αν θέλει ο πολιτισμός μας να αναχθεί σε κάτι άλλο, για να δημιουργήσει τον πραγματικό νέο τύπο ανθρώπου, ο οποίος θα διάγεται από αξίες τέτοιες που θα δικαιολογούν τον χαρακτήρα του ανθρώπου και θα στηρίζονται στο άνω θρώσκο(απ΄ όπου εκπορεύεται η λέξη άνθρωπος) και που σημαίνει κοιτάζω ψηλά.
Σας ευχαριστούμε αμφότερους κ. Κουτσούμπα και και κ. Ξαρχάκο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

istoschSHOP

istoschSHOP
R-HORSE Gaming Mouse FC-5215

12 χρόνια istosch data &web center...Και το ταξίδι συνεχίζεται....


https://mikisradio.blogspot.gr/

the blog powerd by istosch-data &web center